Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymagają czasochłonnego dodawania marmolady czy innych finezyjnych nadzień. Są jednak tak samo pyszne, chrupiące i słodkie jak oryginały. Przepis na pączki z dziurką sprawdzi się także z okazji Wielkanocy czy ważnych uroczystości rodzinnych.
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 3044
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 561
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10475
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1373
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 3044
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 561
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10475
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1373
Składniki
Przygotuj oliwę. Wlej oliwę na patelnię. Dodaj skórki z cytrusów i zacznij podgrzewać. Po kilku minutach smażenia odcedź tłuszcz i przelej go do miski przeznaczonej do przygotowywania pączków.
Przygotuj ciasto na pączki. Do miski z oliwą dodaj wódkę, cukier, drożdże i jajka. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem. Dodaj mąkę i mieszaj do momentu eliminacji grudek. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
Uformuj pączki. Dłonie i tacę do odkładania surowych pączków posmaruj lekko olejem. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, wielkości ok. połowy zwykłego pączka. Formuj kulki i lekko je spłaszcz, a następnie palcem zrób dziurkę w środku każdej z nich. Odkładaj je na przygotowaną wcześniej tacę.
Usmaż ciasto. Na głęboką patelnię wlej olej, by sięgał przynajmniej połowy wysokości pączków. Podgrzej tłuszcz na średnim ogniu do temperatury ok. 170 st. Celsjusza. Pączki smaż partiami, przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Odkładaj gotowe słodkości na papierowe ręczniki. Ten przepis na pączki z dziurką nakazuje posypać je cukrem jeszcze na gorąco, ale równie dobrze możesz posypać je cukrem pudrem, gdy będą już zimne.