Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Panna cotta"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 927
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 927
Składniki
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała. Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Strączek oraz rdzeń wanilii dodać do śmietany. Wsypać cukier i podgrzać. Wyjąć strączek wanilii, a do ciepłej śmietany dołożyć żelatynę i mieszać, aż się całkiem rozpuści. Śmietanę rozlać do 4 szklaneczek (150 ml). Wstawić je na noc do lodówki.
Pokroić w plasterki 1/4 truskawek. Pozostałe zmiksować na gładko z miodem i przyprawić sokiem z cytryny. Nieco sosu nalać do szklaneczek z deserem, resztę sosu serwować osobno w sosjerce. Przed podaniem deser ozdobić plasterkami truskawek i listkami mięty.
Czas : około 40 minut bez chłodzeniaŹródło: Życie na gorąco