Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek morelowy"
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 85
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 83
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 119
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 60
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 85
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 83
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 119
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 60
Składniki
Ponadto:
Twardą margarynę pokrój w małe kawałki i zagnieć z przesianą mąką, cukrem, szczyptą soli, mlekiem oraz żółtkami. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.
Morele umyj, osusz, usuń z każdej skórkę, a następnie poprzekrawaj na pół i wyjmij ostrożnie pestki. Okrągłą formę (o średnicy 26 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Większą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim tortownicę, formując także wyższy brzeg. Na dnie ułóż morele (wgłębieniem po pestce do dołu) i posyp je obficie cukrem wanilinowym.
Pozostałą część ciasta również rozwałkuj na okrągły placek i przykryj nim morele, dociskając ciasto do boków.
Ciasto z wierzchu ponakłuwaj de likatnie widelcem, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem delikatnie oprósz placek cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie