Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek morelowy"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3931
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415228
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2507
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3931
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415228
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2507
Składniki
Ponadto:
Twardą margarynę pokrój w małe kawałki i zagnieć z przesianą mąką, cukrem, szczyptą soli, mlekiem oraz żółtkami. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.
Morele umyj, osusz, usuń z każdej skórkę, a następnie poprzekrawaj na pół i wyjmij ostrożnie pestki. Okrągłą formę (o średnicy 26 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Większą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim tortownicę, formując także wyższy brzeg. Na dnie ułóż morele (wgłębieniem po pestce do dołu) i posyp je obficie cukrem wanilinowym.
Pozostałą część ciasta również rozwałkuj na okrągły placek i przykryj nim morele, dociskając ciasto do boków.
Ciasto z wierzchu ponakłuwaj de likatnie widelcem, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem delikatnie oprósz placek cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie