Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek morelowy"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22708
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15073
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4816
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45186
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22708
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15073
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4816
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45186
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Składniki
Ponadto:
Twardą margarynę pokrój w małe kawałki i zagnieć z przesianą mąką, cukrem, szczyptą soli, mlekiem oraz żółtkami. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.
Morele umyj, osusz, usuń z każdej skórkę, a następnie poprzekrawaj na pół i wyjmij ostrożnie pestki. Okrągłą formę (o średnicy 26 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Większą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim tortownicę, formując także wyższy brzeg. Na dnie ułóż morele (wgłębieniem po pestce do dołu) i posyp je obficie cukrem wanilinowym.
Pozostałą część ciasta również rozwałkuj na okrągły placek i przykryj nim morele, dociskając ciasto do boków.
Ciasto z wierzchu ponakłuwaj de likatnie widelcem, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem delikatnie oprósz placek cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie