Do góry

Desery Przepis na:

Placek z makiem i gruszkami

Placek z makiem i gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Placek z makiem i gruszkami"

Składniki

  • szklanka i 4 łyżki mąki gładkiej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 kostki masła
  • 2 żółtka. Krem: 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 200 g mielonego maku
  • paczka okrągłych biszkoptów (ok. 100 g)
  • 2 białka
  • masło i mąka gruba do wysypania formy
  • 3 dość duże gruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • jasna
  • przejrzysta galaretka (np. cytrynowa)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek z makiem i gruszkami

Przygotowanie

  1. Przesiej na stolnicę mąkę wraz z cukrem pudrem. Dodaj cukier waniliowy, miękkie masło w kawałkach oraz żółtka i ugnieć gładkie ciasto. Włóż je na ok. 30 minut do lodówki.

  2. Następnie zagotuj mleko z cukrem i budyniem. Dodaj mak i gotuj wszystko przez chwilkę. Poczekaj, aż krem troszkę przestygnie, a potem wmieszaj rozkruszone na drobne kawałki biszkopty oraz sztywną pianę z białek.

  3. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek i wyłóż nim wysmarowaną i wysypaną mąką okrągłą formę na ciasto (najlepiej z wyższą krawędzią). Na cieście rozprowadź masę makową. Piecz placek w temperaturze 160° C przez około 30 minut.

  4. Oczyść gruszki, pokrój je w plastry i skrop sokiem z cytryny. Podpieczone ciasto wyjmij na chwilę z piekarnika i rozłóż na nim owoce. Piecz całość przez kolejnych 20 minut. Kiedy ciasto wystygnie, nie wyjmuj go z formy. Na gruszkach rozprowadź przejrzystą tężejącą galaretkę i wstaw całość do lodówki.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń