Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z masą budyniową i dżemem"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3090
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3090
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Składniki
Czas przygotowania 95 minut. Temperatura pieczenia 180°C. Forma 22 x 27 cm
Ciasto: Kostkę do pieczenia schłodzić, pokroić na kawałeczki. Dodać cukier, mąkę pszenną, proszek oraz żółtka. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Schłodzone ciasto rozdzielić, każdą porcję rozwałkować. Dwie jednakowe blachy wyłożyć pergaminem. Spody wylepić przygotowanymi plackami. Posmarować je dżemem. Piec 15 minut w temp. 180 st.
Masa białkowa: białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozsmarować na podpieczonych plackach. Posypać płatkami migdałowymi. Piec przez kolejne 15 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem: połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka zmiksować z obiema mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlać do gotującego mleka i go tować energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę budyniową przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia.
Kostkę do pieczenia utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodać zimny budyń. Placki przełożyć przygotowanym kremem.Źródło: Tina