Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Prosty przepis na makowiec"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 180
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 180
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Składniki
Ciasto: zagnieć podane . Podziel ciasto na trzy części. Nakryj, odstaw na 1,5 godziny.
Masa makowa: mak zalej wrzącym mlekiem. Odcedź, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mak, aromat np. migdałowy oraz ulubione bakalie. Na koniec wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto rozwałkuj. Nałóż połowę maku, nakryj drugą częścią ciasta. Znów połóż mak. Z trzeciej części ciasta zrób cienkie wałeczki i rozłóż na cieście w formie kratki. Piecz godzinę w temp. 180°C. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
Zamiast samej przygotowywać masę makową, możesz kupić gotową.
Porcje 20 Przygot. 120 min Cena 1,40 zł Kal. 289 kcal
<strong>Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.</strong>Źródło: Bella Relaks