Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na kluski leniwe z sosem śliwkowym"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 974
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 200
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 974
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 200
Składniki
Przygotuj sos. Śliwki rozmroź i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, wlej trochę wody, dodaj miód oraz cynamon.
Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając 15-20 minut, aż śliwki zmiękną.
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj do niego żółtka, przesianą mąkę (1 szklanka), cukier wanilinowy i ubitą pianę z białek, wymieszaj, aby dobrze się połączyły.
Stolnicę lub blat posyp pozostałą mąką. Wyłóż ciasto, uformuj z niego wałeczek, lekko spłaszcz. Ostrym nożem pokrój na małe, ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól i porcjami wrzucaj kluseczki.
Gotuj 2 min od wypłynięcia na wierzch. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, mieszając smaż, aż się zrumieni. Tak przygotowaną zasmażką polej kluseczki. Podawaj z sosem śliwkowym.
30 minut
Porcja: 430 kilokalorii
Kluseczki możesz polać oliwą i posypać świeżymi ziołami, np. tymiankiem.Źródło: Świat i Ludzie