Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na kluski leniwe z sosem śliwkowym

Przepis na kluski leniwe z sosem śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 41

Wypróbowany przepis na "Przepis na kluski leniwe z sosem śliwkowym"

Składniki

  • Na kluski: 40 dag twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • sól
  • masło
  • bułka tarta. Na sos: 30 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przepis na kluski leniwe z sosem śliwkowym

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos. Śliwki rozmroź i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, wlej trochę wody, dodaj miód oraz cynamon.

  2. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając 15-20 minut, aż śliwki zmiękną.

  3. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj do niego żółtka, przesianą mąkę (1 szklanka), cukier wanilinowy i ubitą pianę z białek, wymieszaj, aby dobrze się połączyły.

  4. Stolnicę lub blat posyp pozostałą mąką. Wyłóż ciasto, uformuj z niego wałeczek, lekko spłaszcz. Ostrym nożem pokrój na małe, ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól i porcjami wrzucaj kluseczki.

  5. Gotuj 2 min od wypłynięcia na wierzch. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, mieszając smaż, aż się zrumieni. Tak przygotowaną zasmażką polej kluseczki. Podawaj z sosem śliwkowym.

  6. 30 minut

  7. Porcja: 430 kilokalorii

  8. Kluseczki możesz polać oliwą i posypać świeżymi ziołami, np. tymiankiem.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń