Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na pasztet z kaczki

Przepis na pasztet z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11049

Dodano:

Odsłon: 74

Smaczny pomysł na "Przepis na pasztet z kaczki"

Składniki

  • 1/2 szklanki porto
  • kieliszek winiaku
  • sok z pomarańczy i starta skórka
  • tłuszcz do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie na marynatę. Piersi kaczki umyj i osusz. Wątróbkę oczyść i razem z filetami włóż do miski. Zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Masło roztop w rondelku, wystudź.

  2. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażalnika. Potem pokrój ją w jak najcieńsze plasterki. Piersi i wątróbki zmiksuj razem z marynatą na jednolitą masę. W trakcie dodawaj po jednym jajku i wlewaj przestudzone masło. Dopraw solą i pieprzem. Formę natłuść i wyłóż folią spożywczą. Na folię wyłóż plastry słoniny – najpierw na dno, potem na boki. 1/3 plastra po- winna zwisać na zewnątrz. Wyłóż mięso, wyrównaj powierzchnię, przykryj zwisającymi plastrami słoniny.

  3. Formę z pasztetem włóż do większej formy z wrzącą wodą (powinna sięgać do 3/4 wysokości naczynia). Piecz około 50 minut w 200° C.

  4. ok. 70 minut, porcja 220 kcal, koszt porcji ok. 3,30 zł, przepis dla 10 osób.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń