Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepyszne kulki jagodowe"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 224
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25155
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 224
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25155
Składniki
W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj jagody i chwilę gotuj. Gdy owoce lekko przestygną, zmiksuj je blenderem i włóż do lodówki.
Śmietanę połącz z mlekiem i dodaj masę jagodową. Powstałą mieszankę wlej do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z jej instrukcją. Gotowe lody wstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Jeśli nie masz takiej maszyny, włóż zmiksowaną mieszankę do zamrażarki na pół godziny i zmiksuj tak, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzaj kilka razy.
Łyżką do robienia gałek nałóż lody do pucharków. Udekoruj jagodami lub borówkami i świeżą miętą. Możesz podać z bitą śmietaną.
Pomysł na lody pochodzi z Chin. Już ponad 4000 lat temu wymyślono zimne desery. Wtedy jednak robiono je ze śniegu i miodu. Dopiero kilka wieków później opracowano recepturę podobną do dzisiejszej.Źródło: Super TV