Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepyszne kulki jagodowe"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2735
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 188
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 131
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2735
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 188
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 131
Składniki
W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj jagody i chwilę gotuj. Gdy owoce lekko przestygną, zmiksuj je blenderem i włóż do lodówki.
Śmietanę połącz z mlekiem i dodaj masę jagodową. Powstałą mieszankę wlej do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z jej instrukcją. Gotowe lody wstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Jeśli nie masz takiej maszyny, włóż zmiksowaną mieszankę do zamrażarki na pół godziny i zmiksuj tak, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzaj kilka razy.
Łyżką do robienia gałek nałóż lody do pucharków. Udekoruj jagodami lub borówkami i świeżą miętą. Możesz podać z bitą śmietaną.
Pomysł na lody pochodzi z Chin. Już ponad 4000 lat temu wymyślono zimne desery. Wtedy jednak robiono je ze śniegu i miodu. Dopiero kilka wieków później opracowano recepturę podobną do dzisiejszej.Źródło: Super TV