Do góry

Desery Przepis na:

Przystawka z karpia

Przystawka z karpia

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5017

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Przystawka z karpia"

Składniki

  • 1 mały filet z karpia
  • 1 duża marchewka
  • 1 por (zielona część)
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki naturalnego masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól kamienna
  • pieprz cytrynowy
  • ulubione zioła
  • np. prowansalskie lub bazylia
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybę pokrój i ugotuj w osolonej wodzie.

  2. Ziemniaki wraz z marchwią obierz i oddzielnie ugotuj we wrzątku.

  3. Por potnij na plasterki, podsmaż na oleju, po czym dolej odrobinę wody i duś przez chwilę.

  4. Połowę ziemniaków zmiksuj z marchewką i łyżką masła. Dopraw masę solą, pieprzem oraz ziołami. W osobnej miseczce zblenduj pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. Na sam koniec zmiksuj rybę z odrobiną mleka. Dopraw ją pieprzem cytrynowym.

  5. W pierścieniu do purée ułóż po kolei każdą warstwę. Najpierw zieloną, następnie białą (rybę), a na sam koniec warstwę pomarańczową. Wtedy delikatnie wyciągnij pierścień. Schłódź przystawkę godzinę przed podaniem.

  6. Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń