Do góry

Desery Przepis na:

Ptysiowe oponki

Ptysiowe oponki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Ptysiowe oponki"

Składniki

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 200 ml wody
  • 4 jajka
  • cukier puder
  • oliwa lub smalec do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ptysiowe oponki

Przygotowanie

  1. W wysokim większym garnku gotujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy przesianą mąkę. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.

  2. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie, nieustannie mieszając, dodajemy po jednym jajku.

  3. Ciastem napełniamy szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty z pergaminu wyciskamy ze szprycy nieduże koła.

  4. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę tak, aby ciasto było pod spodem, a papier na górze.

  5. Gdy pergamin zacznie odchodzić od oponek, zdejmujemy go i dosmażamy ciastka z obydwu stron na złoty kolor.

  6. Posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy.

  7. Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej sztuki około 0,70 zł.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń