Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada kokosowo-malinowa"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 152
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 152
Składniki
Sposób przygotowania: Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i ubić na sztywno. W trakcie ubijania dosypać 10 dag cukru. Pianę z białek ostrożnie wymieszać z żółtkami. Mąkę pszenna i ziemniaczaną połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 8 minut. Biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Jeszcze gorący zrolować wraz ze ściereczką i tak odłożyć do całkowitego wystudzenia. 2 Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić, aby spęczniała. Maliny przebrać, około 15 sztuk odłożyć od dekoracji.
Jogurt naturalny wymieszać z pozostałym cukrem i likierem kokosowym. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Połączyć z masą jogurtową. Odstawić na 5-10 minut w chłodne miejsce. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z tężejącą masą jogurtową. Dodać maliny, delikatnie wymieszać.
Biszkopt ostrożnie rozwinąć. Posmarować kremem i ponownie zwinąć w roladę. Roladę włożyć do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje. Każdą udekorować wiórkami kokosowymi i odłożonymi malinami.
Czas przygotowania: około 40 minut bez chłodzeniaŹródło: Życie na gorąco