Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z mascarpone i truskawkami"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5253
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154732
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1018
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 435
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5253
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154732
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1018
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 435
Składniki
Przepis przysłała Magdalena Sławicka z Dąbrówki
Biszkopt: żółtka zmiksuj z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Białka ubij z solą. Dodaj resztę cukru pudru, zmiksuj. Mąki wymieszaj, przesiej. Do żółtek dodawaj na przemian mąki i pianę z białek, mieszając.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, rozprowadź. Piecz ok. 10 minut w temp. 220°C. Biszkopt wyłóż na ściereczkę papierem do góry. Papier zdejmij, biszkopt przykryj wilgotną ściereczką. Ostudź.
Krem: żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody. Śmietanę ubij, dodając cukier puder, a na końcu mascarpone. Spęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu. Dodaj do masy, wymieszaj.
Z truskawek usuń szypułki, przekrój na pół. Ułóż na biszkopcie. Rozsmaruj krem, delikatnie zwiń. Roladę schłodź.
Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,40 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie