Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z mascarpone i truskawkami

Rolada z mascarpone i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Rolada z mascarpone i truskawkami"

Składniki

  • Biszkopt: 10 dag cukru pudru
  • 8 dag mąki pszennej
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • szczypta soli. Krem: 100 ml śmietany 30-proc
  • 25 dag mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • półtorej łyżeczki żelatyny
  • 30 dag truskawek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Magdalena Sławicka z Dąbrówki

  2. Biszkopt: żółtka zmiksuj z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Białka ubij z solą. Dodaj resztę cukru pudru, zmiksuj. Mąki wymieszaj, przesiej. Do żółtek dodawaj na przemian mąki i pianę z białek, mieszając.

  3. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, rozprowadź. Piecz ok. 10 minut w temp. 220°C. Biszkopt wyłóż na ściereczkę papierem do góry. Papier zdejmij, biszkopt przykryj wilgotną ściereczką. Ostudź.

  4. Krem: żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody. Śmietanę ubij, dodając cukier puder, a na końcu mascarpone. Spęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu. Dodaj do masy, wymieszaj.

  5. Z truskawek usuń szypułki, przekrój na pół. Ułóż na biszkopcie. Rozsmaruj krem, delikatnie zwiń. Roladę schłodź.

  6. Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,40 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń