Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki szwarcwaldzkie"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 448
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 448
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Jajka ubić z 15 dag cukru. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na blasze (32x39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut.
Upieczony biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Usunąć papier i zrolować ciasto wraz ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić, by spęczniała. Ubić 40 dag śmietany z 4 dag cukru. Żelatynę zalać wiśniówką i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści.
Bitą śmietanę połączyć z żelatyną. Biszkopt rozwinąć. Krem śmietanowy rozsmarować na cieście. Biszkopt pokroić wzdłuż na 5 pasków, a następnie każdy pasek przekroić w poprzek na pół.
Wzdłuż dłuższego boku każdego kawałka ciasta z kremem ułożyć odsączone z zalewy wiśnie (można wykorzystać świeże). Zwinąć. Roladki włożyć do lodówki na 2 godziny.
Ubić resztę śmietany. Przełożyć ją do szprycy cukierniczej. Na wierzch roladek wyciskać ozdobne fale z bitej śmietany. Czekoladę zetrzeć, posypać nią roladki i udekorować wiśniami.Źródło: Życie na gorąco