Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rumiane kotleciki z boczkiem"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8413
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 508
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8413
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 508
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Masę ziemniaczaną przełóż na sitko, aby ociekła. Dodatkowo dobrze ją odciśnij. Buraczek i cebulę obierz z łupinki. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, tak samo jak ziemniaki. Boczek drobno posiekaj.
Przygotowane wcześniej warzywa oraz boczek wymieszaj z jajkiem i mąką. Przypraw solą oraz pieprzem. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Na gorący tłuszcz kładź łyżką masę warzywną. Formuj okrągłe, grubsze placki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawaj.
Znakomitym dodatkiem do tak przygotowanych placków jest sałatka z buraczków albo sos z jogurtu doprawionego czosnkiem oraz dużą ilością ziół, np: bazylii.Źródło: Tina