Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rumiane kotleciki z boczkiem"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 789
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 789
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Masę ziemniaczaną przełóż na sitko, aby ociekła. Dodatkowo dobrze ją odciśnij. Buraczek i cebulę obierz z łupinki. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, tak samo jak ziemniaki. Boczek drobno posiekaj.
Przygotowane wcześniej warzywa oraz boczek wymieszaj z jajkiem i mąką. Przypraw solą oraz pieprzem. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Na gorący tłuszcz kładź łyżką masę warzywną. Formuj okrągłe, grubsze placki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawaj.
Znakomitym dodatkiem do tak przygotowanych placków jest sałatka z buraczków albo sos z jogurtu doprawionego czosnkiem oraz dużą ilością ziół, np: bazylii.Źródło: Tina