Do góry

Desery Przepis na:

Rumiane kotleciki z boczkiem

Rumiane kotleciki z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Rumiane kotleciki z boczkiem"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średni burak ćwikłowy (ugotowany do miękkości albo upieczony w łupince)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rumiane kotleciki z boczkiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Masę ziemniaczaną przełóż na sitko, aby ociekła. Dodatkowo dobrze ją odciśnij. Buraczek i cebulę obierz z łupinki. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, tak samo jak ziemniaki. Boczek drobno posiekaj.

  2. Przygotowane wcześniej warzywa oraz boczek wymieszaj z jajkiem i mąką. Przypraw solą oraz pieprzem. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Na gorący tłuszcz kładź łyżką masę warzywną. Formuj okrągłe, grubsze placki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawaj.

  3. Znakomitym dodatkiem do tak przygotowanych placków jest sałatka z buraczków albo sos z jogurtu doprawionego czosnkiem oraz dużą ilością ziół, np: bazylii.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń