Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryż zapiekany na słodko"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7580
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2641
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7580
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2641
Składniki
Ryż umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Mleko zagotować ze szczyptą soli, wrzucić ryż i ugotować do miękkości. Następnie przepłukać go w zimnej wodzie i starannie odsączyć. Rodzynki zalać wrzątkiem. Żółtka utrzeć na puch z masłem i oboma cukrami. Połączyć masę z ryżem, dodać odcedzone rodzynki i ubite białka jajek.
Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć w nie żurawinę. 3 Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C około 45 minut.
ok. 75 minut
Jeśli chcesz, by zapiekanka miała piękny, żółty kolor, dodaj do ryżu kilka nitek szafranu lub szczyptę dużo tańszej kurkumy.Źródło: Twoje Imperium