Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryż zapiekany na słodko"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113045
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 421
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 766
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 574
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113045
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 421
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 766
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 574
Składniki
Ryż umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Mleko zagotować ze szczyptą soli, wrzucić ryż i ugotować do miękkości. Następnie przepłukać go w zimnej wodzie i starannie odsączyć. Rodzynki zalać wrzątkiem. Żółtka utrzeć na puch z masłem i oboma cukrami. Połączyć masę z ryżem, dodać odcedzone rodzynki i ubite białka jajek.
Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć w nie żurawinę. 3 Ułożyć jabłka na ryżu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C około 45 minut.
ok. 75 minut
Jeśli chcesz, by zapiekanka miała piękny, żółty kolor, dodaj do ryżu kilka nitek szafranu lub szczyptę dużo tańszej kurkumy.Źródło: Twoje Imperium