Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z buraczkami"
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8724
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8724
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Składniki
Orzechy grubo posiekaj. Wrzuć je na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, zrumień. Następnie przesyp na talerzyk i odstaw, by wystygły.
Buraczki osącz, potnij na cząstki średniej grubości. Zachowaj 4–5 łyżek marynaty z buraczków. Roszponkę i botwinkę opłucz, listki dokładnie osusz (najlepiej w specjalnej wirówce do sałaty). Ser drobno pokrusz albo potnij w kosteczkę.
Na dużym talerzu rozłóż listki roszponki i botwinki. Pomiędzy nie powkładaj cząstki buraczków. Całość posyp serem pleśniowym oraz zrumienionymi włoskimi orzechami.
Zalewę z buraczków utrzyj z odrobiną soli i pieprzu. Dolej oliwę. Ubij trzepaczką na jednolity sos. Jeśli chcesz przygotować sos w kilka chwil, marynatę z buraczków i oliwę wlej do słoika np. po dżemie. Dodaj przyprawy, słoik zakręć, potrząsaj nim energicznie przez chwilę i... gotowe! Przygotowanym winegretem polej sałatkę tuż przed podaniem.
10 min •Porcja: 295 kcal •Cena porcji: 3,45 złŹródło: Naj