Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pachnący jagodami

Sernik pachnący jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Sernik pachnący jagodami"

Składniki

  • 50 dag twarogu
  • trzykrotnie mielonego
  • 50 dag mascarpone
  • 5 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
  • kilka kropli olejku rumowego
  • cienkie krakersy (tyle
  • żeby wyłożyć formę)
  • ok. 1/2 l czarnych jagód
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik pachnący jagodami

Przygotowanie

  1. ok. 65 minut • Porcja ok. 290 kcal • Koszt porcji ok. 1,80 zł • Przepis na 16 porcji

  2. Oba rodzaje sera zmiksuj z cukrem na niskich obrotach. Stopniowo wlewaj mleko skondensowane. Kolejno wbijaj jajka, cały czas miksując. Dodaj olejek rumowy (jeśli wolisz delikatny smak sernika, zamień go waniliowy lub cytrynowy) i wiórki kokosowe. Ponownie zmiksuj.

  3. Delikatnie wmieszaj do masy serowej około 2 łyżek umytych i osuszonych jagód.

  4. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj cienkie krakersy jeden obok drugiego.

  5. Do tortownicy wyłóż masę serową, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 20 minutach zredukuj temperaturę do 130°C i piecz jeszcze około 35 minut.

  6. Po upieczeniu zostaw sernik w otwartym piekarniku do wystudzenia.

  7. Na wierzchu ciasta rozłóż pozostałe jagody, oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń