Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z bitą śmietaną"
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3762
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 170
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3762
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 170
Składniki
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175oC.
Żółtka ucieramy z połową cukru do białości. Pamiętajmy, że i jajka, i wszystkie pozostałe tego sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Nie przerywając ucierania, dodajemy obydwa sery i sok z połowy pomarańczy.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną, pianę. 1/3 piany mieszamy z masą serową, aby ją nieco rozluźnić. Po chwili dodajemy resztę piany.
Na ser przesiewamy mąkę, dodajemy skórkę cytrynową, delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy. Pieczemy 55-60 minut w temperaturze 180oC. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Sernik dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji około 2 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 294 kcal. Białko 8,8 g. Tłuszcz 9,7 g. Węglowodany 38 gŹródło: Rewia