Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z żurawiną"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
<strong>Poleca Ania Starmach</strong>
Rozbij 6 jajek, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodaj masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej porcjami domieszaj twaróg. Całość wymieszaj mikserem. Wrzuć rodzynki i żurawinę, przemieszaj masę łyżką.
Białka ubij ze szczyptą soli, wsypując pod koniec 10 dag cukru. Pianę z białek dodaj do masy serowej. Mieszaj bardzo delikatnie łyżką, tak aby masa pozostała puszysta.
Tortownicę posmaruj masłem i oprósz mąką. Nałóż masę serową. Wierzch wygładź. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 °C, po 30 minutach zmniejsz temp. do 120°C.
Ciasto piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.Źródło: Naj