Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 12

Przepis wart wypróbowania: "Sernik z żurawiną"

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 dag cukru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder do posypania
  • mąka i masło do tortownicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z żurawiną

Przygotowanie

  1. Poleca Ania Starmach

  2. Rozbij 6 jajek, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodaj masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej porcjami domieszaj twaróg. Całość wymieszaj mikserem. Wrzuć rodzynki i żurawinę, przemieszaj masę łyżką.

  3. Białka ubij ze szczyptą soli, wsypując pod koniec 10 dag cukru. Pianę z białek dodaj do masy serowej. Mieszaj bardzo delikatnie łyżką, tak aby masa pozostała puszysta.

  4. Tortownicę posmaruj masłem i oprósz mąką. Nałóż masę serową. Wierzch wygładź. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 °C, po 30 minutach zmniejsz temp. do 120°C.

  5. Ciasto piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń