Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ślimak z nadzieniem pomarańczowym i pistacjami"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1230
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 165
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1230
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 165
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Mleko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę i cukier. W środku zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże. Wlej 5 łyżek mleka. Zaczyn przysyp odrobiną mąki z brzegów wgłębienia, a potem delikatnie wymieszaj. Przykryj drożdżowy zaczyn i pozostaw go w ciepłym miejscu na około 15 minut.
W tym czasie posiekaj pistacje, stop masło i podgrzej konfiturę. Do miseczki z zaczynem dodaj masło, jajka i resztę mleka. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj. Konfiturę wymieszaj z pistacjami. Posmaruj tym ciasto. Placek zroluj, a następnie zwiń i formuj ślimaka.
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190oC. Piecz 40–45 minut. Po wystudzeniu ciasto oblej lukrem. Udekoruj morelami i pistacjami.Źródło: Naj