Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie bombki

Słodkie bombki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Słodkie bombki"

Składniki

  • 1
  • 5 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • proszek do piecz
  • barwniki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • marcepan
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/4 szkl. herbaty
  • dżem
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Słodkie bombki

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sodę oczyszczoną. W osobnym naczyniu połącz mleko z olejem. Dodaj napar herbaciany i jajko, zmiksuj.

  2. Płynne wlej do miski z sypkimi. Wymieszaj. Na koniec dodaj 2-3 łyżki ulubionego dżemu (np. śliwkowego). Wszystkie jeszcze raz wymieszaj.

  3. Przygotuj 12 papilotek lub innych foremek do pieczenia muffinek. Napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 20 minut. Wyjmij i ostudź. 

  4. Masę marcepanową (ok. 20 dag) podziel na części, zagnieć z kolorowymi barwnikami spożywczymi. Rozwałkuj na cienkie płaty. Z części wytnij wzory. Udekoruj muffiny.

  5. Czas ok. 50 min; porcja – 230 kcal, cena 1 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń