Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietanowa zebra"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z 10 dag cukru. Dodaj żółtka i 1 opakowanie cukru waniliowego. Na koniec wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej blachy. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Biszkopt ostudź. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osusz na sicie, pozbaw ogonków. Połowę owoców odłóż do dekoracji ciasta. Resztę pokrój na niewielkie kawałki. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru, 1/3 masy odłóż.
Pozostałą kremówkę wymieszaj z 3 dag wiórków kokosowych, 3 dag posiekanej czekolady, 1 op. cukru waniliowego oraz rozpuszczoną w 100 ml wody żelatyną. Ciasto pokrój na 4 paski. Każdy posmaruj tężejącą masą, wciśnij owoce. Jeden pasek zroluj, ustaw pionowo. Dookoła układaj kolejne spiralne pasy z tężejącą kremówką. Tort ozdób odłożoną masą i owocami.
czas ok. 70 min; porcja – 320 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety