Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietanowa zebra"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32927
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2183
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 921
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32927
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2183
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 921
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z 10 dag cukru. Dodaj żółtka i 1 opakowanie cukru waniliowego. Na koniec wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej blachy. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Biszkopt ostudź. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osusz na sicie, pozbaw ogonków. Połowę owoców odłóż do dekoracji ciasta. Resztę pokrój na niewielkie kawałki. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru, 1/3 masy odłóż.
Pozostałą kremówkę wymieszaj z 3 dag wiórków kokosowych, 3 dag posiekanej czekolady, 1 op. cukru waniliowego oraz rozpuszczoną w 100 ml wody żelatyną. Ciasto pokrój na 4 paski. Każdy posmaruj tężejącą masą, wciśnij owoce. Jeden pasek zroluj, ustaw pionowo. Dookoła układaj kolejne spiralne pasy z tężejącą kremówką. Tort ozdób odłożoną masą i owocami.
czas ok. 70 min; porcja – 320 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety