Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowa zebra

Śmietanowa zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Śmietanowa zebra"

Składniki

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 10 dag mąki
  • po 1 op. budyniu czekoladow. i żelatyny
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 20 dag truskawek
  • 600 ml kremówki
  • wiórki kokosowe
  • biała czekolada
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śmietanowa zebra

Przygotowanie

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z 10 dag cukru. Dodaj żółtka i 1 opakowanie cukru waniliowego. Na koniec wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia.

  2. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej blachy. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Biszkopt ostudź. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osusz na sicie, pozbaw ogonków. Połowę owoców odłóż do dekoracji ciasta. Resztę pokrój na niewielkie kawałki. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru, 1/3 masy odłóż.

  3. Pozostałą kremówkę wymieszaj z 3 dag wiórków kokosowych, 3 dag posiekanej czekolady, 1 op. cukru waniliowego oraz rozpuszczoną w 100 ml wody żelatyną. Ciasto pokrój na 4 paski. Każdy posmaruj tężejącą masą, wciśnij owoce. Jeden pasek zroluj, ustaw pionowo. Dookoła układaj kolejne spiralne pasy z tężejącą kremówką. Tort ozdób odłożoną masą i owocami.

  4. czas ok. 70 min; porcja – 320 kcal, cena 2 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń