Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sorbet cytrynowy"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3943
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415320
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2527
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3943
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415320
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2527
Składniki
Do garnka o grubym dnie wlej wodę, wsyp cukier i delikatnie podgrzewaj, mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, bez mieszania, po czym zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, osusz. Z ośmiu cytryn odetnij plaster z boku tak, aby powstały z nich miseczki. Łyżeczką wydrąż miąższ i przetrzyj go przez sitko. Wydrążone cytryny włóż do zamrażarki. Skórkę z pozostałych cytryn zetrzyj na drobnej tarce, a następnie przekrój każdą cytrynę na pół i wyciśnij sok.
Do garnka z syropem dodaj miąższ cytryn przetarty przez sito, sok wyciśnięty z cytrusów oraz otartą skórkę z cytryn; dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki, aby sorbet lekko się ściął.
Białka ubij na sztywno. Z zamrażarki wyjmij lekko zmrożony sorbet, dodaj do niego pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Naczynie z sorbetem włóż z powrotem do zamrażarki. Po 30 min przełóż wszystko do miski i wymieszaj widelcem lub mikserem na gładką masę. Wstaw ponownie do zamrażarki, a po 30 min wyjmij i ponownie wymieszaj lub zmiksuj. Czynność tę powtarzaj kilka razy, dzięki temu rozbijesz tworzące się kryształki lodu, a deser zyska bardziej kremową konsystencję.
Sorbetem napełnij wydrążone cytryny i natychmiast podawaj.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 110 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie