Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sorbet cytrynowy"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22769
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4854
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45468
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22769
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4854
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45468
Składniki
Do garnka o grubym dnie wlej wodę, wsyp cukier i delikatnie podgrzewaj, mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, bez mieszania, po czym zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, osusz. Z ośmiu cytryn odetnij plaster z boku tak, aby powstały z nich miseczki. Łyżeczką wydrąż miąższ i przetrzyj go przez sitko. Wydrążone cytryny włóż do zamrażarki. Skórkę z pozostałych cytryn zetrzyj na drobnej tarce, a następnie przekrój każdą cytrynę na pół i wyciśnij sok.
Do garnka z syropem dodaj miąższ cytryn przetarty przez sito, sok wyciśnięty z cytrusów oraz otartą skórkę z cytryn; dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki, aby sorbet lekko się ściął.
Białka ubij na sztywno. Z zamrażarki wyjmij lekko zmrożony sorbet, dodaj do niego pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Naczynie z sorbetem włóż z powrotem do zamrażarki. Po 30 min przełóż wszystko do miski i wymieszaj widelcem lub mikserem na gładką masę. Wstaw ponownie do zamrażarki, a po 30 min wyjmij i ponownie wymieszaj lub zmiksuj. Czynność tę powtarzaj kilka razy, dzięki temu rozbijesz tworzące się kryształki lodu, a deser zyska bardziej kremową konsystencję.
Sorbetem napełnij wydrążone cytryny i natychmiast podawaj.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 110 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie