Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybkie miniserniczki"
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1044
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4443
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 461
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3001
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38762
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1044
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4443
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 461
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3001
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38762
Składniki
Przygotuj spody do miniserniczków: herbatniki drobno pokrusz, np. wałkiem lub blenderem. Pokruszone herbatniki zmiksuj następnie z masłem oraz z miodem. Małe naczynka żarooodporne natłuść lub formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami, do każdego naczynka lub foremki włóż 1-1,5 łyżki masy herbatnikowej.
Ugnieć masę łyżką na cienką warstwę. Podpiecz w piekarniku w temp. 175°C (z termoobiegiem) ok. 3-4 min.
Przygotuj masę do serniczków: biały ser, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko dokładnie zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie szybko zmiksuj. Masę wyłóż na podpieczone herbatnikowe spody. Wyrównaj łyżeczką. Serniczki wstaw następnie do piekarnika, zmniejsz temp. do 120°C (ale dopiero po wstawieniu, nie wcześniej) i piecz przez ok. 30 min z termoobiegiem.
Gotowe miniserniczki całkowicie ostudź (wstaw do lodówki na min. godzinę). Przed podaniem ostrożnie wyjmij i dowolnie udekoruj, np. bitą śmietaną, kremem, owocami, gotowymi czekoladowymi kształtami itp.
Serniczki zrób na zimno – masę z serka homogeniz. (bez dodatku mąki i jajka) zagęść żelatyną, ew. galaretką, np. cytrynową. Zyskasz 30 minut, tylko wstawisz do lodówki, by zastygły.Źródło: Świat kobiety