Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybkie miniserniczki"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 187
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3959
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 344
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 890
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 187
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3959
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 344
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 890
Składniki
Przygotuj spody do miniserniczków: herbatniki drobno pokrusz, np. wałkiem lub blenderem. Pokruszone herbatniki zmiksuj następnie z masłem oraz z miodem. Małe naczynka żarooodporne natłuść lub formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami, do każdego naczynka lub foremki włóż 1-1,5 łyżki masy herbatnikowej.
Ugnieć masę łyżką na cienką warstwę. Podpiecz w piekarniku w temp. 175°C (z termoobiegiem) ok. 3-4 min.
Przygotuj masę do serniczków: biały ser, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko dokładnie zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie szybko zmiksuj. Masę wyłóż na podpieczone herbatnikowe spody. Wyrównaj łyżeczką. Serniczki wstaw następnie do piekarnika, zmniejsz temp. do 120°C (ale dopiero po wstawieniu, nie wcześniej) i piecz przez ok. 30 min z termoobiegiem.
Gotowe miniserniczki całkowicie ostudź (wstaw do lodówki na min. godzinę). Przed podaniem ostrożnie wyjmij i dowolnie udekoruj, np. bitą śmietaną, kremem, owocami, gotowymi czekoladowymi kształtami itp.
Serniczki zrób na zimno – masę z serka homogeniz. (bez dodatku mąki i jajka) zagęść żelatyną, ew. galaretką, np. cytrynową. Zyskasz 30 minut, tylko wstawisz do lodówki, by zastygły.Źródło: Świat kobiety