Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybkie miniserniczki"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Przygotuj spody do miniserniczków: herbatniki drobno pokrusz, np. wałkiem lub blenderem. Pokruszone herbatniki zmiksuj następnie z masłem oraz z miodem. Małe naczynka żarooodporne natłuść lub formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami, do każdego naczynka lub foremki włóż 1-1,5 łyżki masy herbatnikowej.
Ugnieć masę łyżką na cienką warstwę. Podpiecz w piekarniku w temp. 175°C (z termoobiegiem) ok. 3-4 min.
Przygotuj masę do serniczków: biały ser, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko dokładnie zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie szybko zmiksuj. Masę wyłóż na podpieczone herbatnikowe spody. Wyrównaj łyżeczką. Serniczki wstaw następnie do piekarnika, zmniejsz temp. do 120°C (ale dopiero po wstawieniu, nie wcześniej) i piecz przez ok. 30 min z termoobiegiem.
Gotowe miniserniczki całkowicie ostudź (wstaw do lodówki na min. godzinę). Przed podaniem ostrożnie wyjmij i dowolnie udekoruj, np. bitą śmietaną, kremem, owocami, gotowymi czekoladowymi kształtami itp.
Serniczki zrób na zimno – masę z serka homogeniz. (bez dodatku mąki i jajka) zagęść żelatyną, ew. galaretką, np. cytrynową. Zyskasz 30 minut, tylko wstawisz do lodówki, by zastygły.Źródło: Świat kobiety