Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort ryżowy z karmelizowanymi gruszkami dla bezglutenowców"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 236
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 20
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 236
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 20
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Składniki
Wymieszaj na ciasto mąkę, cukier, szczyptę soli. Dodaj masło i miksuj, by powstały spore grudki. Wtedy dodaj białka i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj, by placek miał grubość ok. 3 mm. Wyłóż nim dno i ściany tortownicy. Znów wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj kremową masę. Do garnka wlej mleko, śmietanę, aromat i wsyp ryż. Podrzewaj na średnim ogniu, a potem na małym 15 minut, aż ryż wchłonie płyn. Praż orzechy 5 minut na patelni. Ułóż na ręczniku papierowym, przykryj drugim i lekko pougniataj, by usunąć z nich skórki. Posiekaj. Ubij cztery białka i 80 g cukru.
Wymieszaj z połową stopionego masła i skórką pomarańczową. Dodaj do masy ryżowej i odstaw. Gdy trochę ostygnie, dodaj orzechy i posiekaną czekoladę. Przelej do tortownicy z ciastem.
Roztrzep w misce całe jajko, pozostałe masło i cukier. Dodaj kakao i cynamon. Połączone rozprowadź na kremie w tortownicy. Piecz w 180 st. C ok. 50 minut. Podawaj przestudzone.
Jak to zrobić?
Gruszki karmelizowane. Pokrój gruszki na ósemki lub ćwiartki. Smaż na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią, ale by nie straciły jędrności. Odsącz z nich tłuszcz na ręczniku papierowym.Źródło: Olivia