Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 951
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 235
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 951
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 235
Składniki
Jajka ubij z cukrem i 6 łyżkami gorącej wody na pianę. Lekko wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a pod koniec dodaj olej.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką i rozsmaruj na niej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 45 minut. Kiedy ciasto się upiecze, poczekaj, aż wystygnie w formie, a następnie wyjmij je i rozkrój poziomo na dwie części.
Dolną część ciasta posmaruj dżemem i włóż z powrotem do czystej tortownicy. Umyj śliwki, wypestkuj i poprzekrawaj na ćwiartki. Część owoców odłóż do dekoracji, a resztę rozłóż na spodzie ciasta ułożonego w formie i zalej galaretką, przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.
Wstaw ciasto do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, wyjmij tort z formy i połóż na wierzchu drugą część ciasta. Przyciśnij delikatnie. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno i posmaruj nią równomiernie cały tort. Obsyp boki płatkami migdałów. Z góry udekoruj resztą bitej śmietany i ćwiartkami śliwek.Źródło: Na żywo