Do góry

Desery Przepis na:

Tort tiramisu

Tort tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Tort tiramisu"

Składniki

  • 5 jajek
  • 220 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju;
  • 250 g owoców (w sezonie – np. malin)
  • kakao gorzkie
  • podłużne biszkopty; Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • gęsta śmietana 30 proc
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • filiżanka espresso
  • 75 ml mleka; Poncz:
  • 2 filiżanki schłodzonego espresso
  • 2 łyżki amaretto
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort tiramisu

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (21 cm) wyłóż papierem do piecz. Piekarnik nagrzej do 180oC, na półkę niżej połóż naczynie wypełnione wodą. Mąki przesiej. Do garnuszka wlej wodę i olej. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z 1/2 cukru na puszysto. Białka ubij na średnio sztywno ze szczyptą soli. Dosypuj po łyżce reszty cukru i ubijaj, aż się rozpuści, a piana będzie sztywna.

  2. Dodaj żółtka, połącz szpatułką. Dosyp 1/4 suchych składników, wlej część płynu, mieszaj delikatnie, dodaj kolejną 1/4 suchych składników i odrobinę wody z olejem, wymieszaj, dosyp i wlej resztę, ostrożnie połącz. Masę wlej do formy i piecz ok. 40 min do suchego patyczka. Ostudź. Wierzch wyrównaj, przekrój ciasto na 3 części.

  3. Krem: żelatynę rozpuść w espresso, mleko zagotuj. Spęczniałą żelatynę dodaj do gorącego mleka, wymieszaj. Ostudź, przecedź. Żółtka ubij z 2 łyżkami cukru na jasny krem. Ubij śmietanę z resztą cukru. Do żółtek dodaj śmietanę i mascarpone. Wymieszaj wolno mikserem. Dolej żelatynę, wymieszaj. Krem chwilę schłodź w lodówce, by stężał.

  4. Tortownicę o 2 cm większą (23 cm) wyłóż papierem do piecz. Ułóż 1-szy krążek ciasta. Nasącz ponczem (espresso + likier), nałóż 1/3 kremu i ok. 1/2 owoców, posyp kakao. Nakryj 2. biszkoptem i powtórz ww. czynności. Po położeniu ostatniego krążka dociśnij, by nieco masy wyszło. Pokryj wierzch i boki resztą masy. Obłóż biszkoptami, ozdób kakao i np. owocami z konfitury. Schłodź.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń