Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort tiramisu"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Dno tortownicy (21 cm) wyłóż papierem do piecz. Piekarnik nagrzej do 180oC, na półkę niżej połóż naczynie wypełnione wodą. Mąki przesiej. Do garnuszka wlej wodę i olej. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z 1/2 cukru na puszysto. Białka ubij na średnio sztywno ze szczyptą soli. Dosypuj po łyżce reszty cukru i ubijaj, aż się rozpuści, a piana będzie sztywna.
Dodaj żółtka, połącz szpatułką. Dosyp 1/4 suchych składników, wlej część płynu, mieszaj delikatnie, dodaj kolejną 1/4 suchych składników i odrobinę wody z olejem, wymieszaj, dosyp i wlej resztę, ostrożnie połącz. Masę wlej do formy i piecz ok. 40 min do suchego patyczka. Ostudź. Wierzch wyrównaj, przekrój ciasto na 3 części.
Krem: żelatynę rozpuść w espresso, mleko zagotuj. Spęczniałą żelatynę dodaj do gorącego mleka, wymieszaj. Ostudź, przecedź. Żółtka ubij z 2 łyżkami cukru na jasny krem. Ubij śmietanę z resztą cukru. Do żółtek dodaj śmietanę i mascarpone. Wymieszaj wolno mikserem. Dolej żelatynę, wymieszaj. Krem chwilę schłodź w lodówce, by stężał.
Tortownicę o 2 cm większą (23 cm) wyłóż papierem do piecz. Ułóż 1-szy krążek ciasta. Nasącz ponczem (espresso + likier), nałóż 1/3 kremu i ok. 1/2 owoców, posyp kakao. Nakryj 2. biszkoptem i powtórz ww. czynności. Po położeniu ostatniego krążka dociśnij, by nieco masy wyszło. Pokryj wierzch i boki resztą masy. Obłóż biszkoptami, ozdób kakao i np. owocami z konfitury. Schłodź.Źródło: Świat kobiety