Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tortowa łączka"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj do piany cukier puder.
Żółtka utrzyj z masłem na gładki krem. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj. Połącz delikatnie ze sztywną pianą. Tortownicę posmaruj olejem.
Piekarnik nastaw na temp 180 st. Nalewaj do tortownicy porcje ciasta i partiami piecz 5-6 cienkich placków biszkoptowych (po 12-15 min każdy). Krem waniliowy (lub inny ulubiony przez twojego malucha) przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu, schłodź.
Zimne placki biszkoptowe przekładaj podgrzaną i przetartą przez sito marmoladą (np. porzeczkową), a następnie przygotowanym kremem. Każdy kolejny blat lekko dociśnij.
Masę marcepanową rozwałkuj na okrągły płat. Przykryj tort. Z odciętej części uformuj 1 dużą i 2 małe kulki. Dużą zagnieć z odrobiną zielonego barwnika, rozwałkuj na pasek, wytnij ozdobną łączkę, umocuj wokół tortu. Z wyciętych kawałków zrób łodygi i listki kwiatków. Mniejsze kulki zagnieć z żółtym i różowym barwnikiem. Wytnij kwiatki. Tort udekoruj motylkami i kwiatkami z marcepanu.
Czas ok. 80 min; porcja – 390 kcal, cena 1,80 zł.Źródło: Świat kobiety