Do góry

Desery Przepis na:

Tortowa łączka

Tortowa łączka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Tortowa łączka"

Składniki

  • 6 jajek
  • sól
  • po 6 łyżek cukru pudru i mąki
  • 5 dag masła
  • 2 op. kremu waniliowego
  • 1/2 słoika marmolady
  • olej
  • 30 dag masy marcepanowej
  • cukrowe ozdoby
  • barwnik
  • tłuszcz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tortowa łączka

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj do piany cukier puder.

  2. Żółtka utrzyj z masłem na gładki krem. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj. Połącz delikatnie ze sztywną pianą. Tortownicę posmaruj olejem.

  3. Piekarnik nastaw na temp 180 st. Nalewaj do tortownicy porcje ciasta i partiami piecz 5-6 cienkich placków biszkoptowych (po 12-15 min każdy). Krem waniliowy (lub inny ulubiony przez twojego malucha) przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu, schłodź.

  4. Zimne placki biszkoptowe przekładaj podgrzaną i przetartą przez sito marmoladą (np. porzeczkową), a następnie przygotowanym kremem. Każdy kolejny blat lekko dociśnij.

  5. Masę marcepanową rozwałkuj na okrągły płat. Przykryj tort. Z odciętej części uformuj 1 dużą i 2 małe kulki. Dużą zagnieć z odrobiną zielonego barwnika, rozwałkuj na pasek, wytnij ozdobną łączkę, umocuj wokół tortu. Z wyciętych kawałków zrób łodygi i listki kwiatków. Mniejsze kulki zagnieć z żółtym i różowym barwnikiem. Wytnij kwiatki. Tort udekoruj motylkami i kwiatkami z marcepanu.

  6. Czas ok. 80 min; porcja – 390 kcal, cena 1,80 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń