Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tortowa łączka"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 118
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 382
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 429
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 118
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 382
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 429
Składniki
Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj do piany cukier puder.
Żółtka utrzyj z masłem na gładki krem. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj. Połącz delikatnie ze sztywną pianą. Tortownicę posmaruj olejem.
Piekarnik nastaw na temp 180 st. Nalewaj do tortownicy porcje ciasta i partiami piecz 5-6 cienkich placków biszkoptowych (po 12-15 min każdy). Krem waniliowy (lub inny ulubiony przez twojego malucha) przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu, schłodź.
Zimne placki biszkoptowe przekładaj podgrzaną i przetartą przez sito marmoladą (np. porzeczkową), a następnie przygotowanym kremem. Każdy kolejny blat lekko dociśnij.
Masę marcepanową rozwałkuj na okrągły płat. Przykryj tort. Z odciętej części uformuj 1 dużą i 2 małe kulki. Dużą zagnieć z odrobiną zielonego barwnika, rozwałkuj na pasek, wytnij ozdobną łączkę, umocuj wokół tortu. Z wyciętych kawałków zrób łodygi i listki kwiatków. Mniejsze kulki zagnieć z żółtym i różowym barwnikiem. Wytnij kwiatki. Tort udekoruj motylkami i kwiatkami z marcepanu.
Czas ok. 80 min; porcja – 390 kcal, cena 1,80 zł.Źródło: Świat kobiety