Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tuszka gęsi po magnacku"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5493
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 987
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1419
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5493
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 987
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1419
Składniki
Gęś opłucz, dobrze osusz. W środku i na zewnątrz posyp solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść, posyp solą i majerankiem, włóż do środka tuszki. Nogi zwiąż mocną nitką. Przyprawioną gęś włóż na 2 godziny do lodówki.
Następnie posmaruj gęś sklarowanym masłem i ułóż brzuchem do dołu w dużej brytfance. Podlej ok. 350 ml gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach tuszkę przewróć. Kilkakrotnie ponakłuwaj przy udach, żeby tłuszcz mógł swobodnie wypłynąć.
Temperaturę zmniejsz do 160 st. i piecz 2 godziny. Miód połącz z cynamonem. Posmaruj tym tuszkę 15 minut przed wyjęciem jej z piekarnika. Gęś podawaj np. z modrą kapustą i morelami pieczonymi z konfiturą.Źródło: Tina