Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tuszka gęsi po magnacku"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7631
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2751
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7631
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2751
Składniki
Gęś opłucz, dobrze osusz. W środku i na zewnątrz posyp solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść, posyp solą i majerankiem, włóż do środka tuszki. Nogi zwiąż mocną nitką. Przyprawioną gęś włóż na 2 godziny do lodówki.
Następnie posmaruj gęś sklarowanym masłem i ułóż brzuchem do dołu w dużej brytfance. Podlej ok. 350 ml gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach tuszkę przewróć. Kilkakrotnie ponakłuwaj przy udach, żeby tłuszcz mógł swobodnie wypłynąć.
Temperaturę zmniejsz do 160 st. i piecz 2 godziny. Miód połącz z cynamonem. Posmaruj tym tuszkę 15 minut przed wyjęciem jej z piekarnika. Gęś podawaj np. z modrą kapustą i morelami pieczonymi z konfiturą.Źródło: Tina