Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tuszka gęsi po magnacku"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 905
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15405
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 905
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22993
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15405
Składniki
Gęś opłucz, dobrze osusz. W środku i na zewnątrz posyp solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść, posyp solą i majerankiem, włóż do środka tuszki. Nogi zwiąż mocną nitką. Przyprawioną gęś włóż na 2 godziny do lodówki.
Następnie posmaruj gęś sklarowanym masłem i ułóż brzuchem do dołu w dużej brytfance. Podlej ok. 350 ml gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach tuszkę przewróć. Kilkakrotnie ponakłuwaj przy udach, żeby tłuszcz mógł swobodnie wypłynąć.
Temperaturę zmniejsz do 160 st. i piecz 2 godziny. Miód połącz z cynamonem. Posmaruj tym tuszkę 15 minut przed wyjęciem jej z piekarnika. Gęś podawaj np. z modrą kapustą i morelami pieczonymi z konfiturą.Źródło: Tina