Do góry

Desery Przepis na:

Tuszka gęsi po magnacku

Tuszka gęsi po magnacku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 29

Przepis wart wypróbowania: "Tuszka gęsi po magnacku"

Składniki

  • 1 sprawiona tuszka młodej gęsi (ok. 4 kg)
  • 4 jabłka
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • suszony tymianek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tuszka gęsi po magnacku

Przygotowanie

  1. Gęś opłucz, dobrze osusz. W środku i na zewnątrz posyp solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść, posyp solą i majerankiem, włóż do środka tuszki. Nogi zwiąż mocną nitką. Przyprawioną gęś włóż na 2 godziny do lodówki.

  2. Następnie posmaruj gęś sklarowanym masłem i ułóż brzuchem do dołu w dużej brytfance. Podlej ok. 350 ml gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach tuszkę przewróć. Kilkakrotnie ponakłuwaj przy udach, żeby tłuszcz mógł swobodnie wypłynąć.

  3. Temperaturę zmniejsz do 160 st. i piecz 2 godziny. Miód połącz z cynamonem. Posmaruj tym tuszkę 15 minut przed wyjęciem jej z piekarnika. Gęś podawaj np. z modrą kapustą i morelami pieczonymi z konfiturą.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń