Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierane ciasto śliwkowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Składniki
Śliwki umyj, podziel na połówki, usuń peski. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodaj mleko i przesianą z proszkiem mąkę. Białka ubij i ostrożnie połącz z masą.
Ciasto wlej do wyłożonej papierem formy o śr. 28-32 cm. Na wierzchu ułóż połówki śliwek (możesz je lekko obtoczyć w mące, aby całkiem nie utonęły w cieście).
Piecz ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety