Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ukraiński placek makowy"
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1371
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 636
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1371
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 636
Składniki
Spód: mąkę przesiej. Dołóż do niej masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki, dodaj cukier i jajka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj masę: mak zalej wrzątkiem, gotuj 15 minut. Wystudź. Dobrze osącz i zmiel dwa razy. Masło utrzyj z cukrem pudrem i kaszą manną. Jajka rozbij. Żółtka połącz z masą maślaną. Orzechy posiekaj. Razem z makiem i rodzynkami dodaj do ucieranej masy. Odłóż trochę skórki, resztę posiekaj, wrzuć do masy. Domieszaj też sodę i 1 łyżeczkę olejku. Białka ubij, wymieszaj z masą.
Jabłka umyj, jedno odłóż do dekoracji, resztę obierz, oczyść, potnij na kawałeczki. Wrzuć do masy makowej, wymieszaj. Ciasto cienko rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy przykrytej pergaminem.
Na cieście rozsmaruj masę makową z jabłkami. Wierzch posmaruj śmietaną. Piecz ok. 70 minut w temp.180 st. Udekoruj resztą skórki i odłożonym jabłkiem.Źródło: Tina