Do góry

Desery Przepis na:

Wilgotny piernik na ciemnym piwie

Wilgotny piernik na ciemnym piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Wilgotny piernik na ciemnym piwie"

Składniki

  • 160 ml ciemnego piwa
  • 26 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 łyżecz ki sody
  • 2 i 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki bia łego pieprzu
  • ły- żeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 13 dag cukru
  • 160 ml miodu
  • 180 ml oleju
  • 1 op. polewy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piwo zagotuj, zdejmij z palnika. W średniej wielkości misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, sproszkowanym imbirem, białym pieprzem i cynamonem.

  2. W większej misce zmiksuj na puszystą pianę dwa całe jajka z cukrem. Dalej miksując, dolewaj płynny miód oraz olej. Następnie, do większej miski z połączonymi składnikami dodawaj na zmianę sypkie ze średniej miski oraz piwo. Całość połącz.

  3. Podłużną formę do pieczenia (tzw. keksówkę) wyłóż pergaminem. Możesz też posmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelej ciasto (będzie dość rzadkie). Piecz w temperaturze 175 stopni 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, przestudź w formie. Wyjmij na deskę.

  4. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Polej ciasto, starannie rozprowadź. Odstaw do zastudzenia.

  5. Czas ok. 80 min; porcja – 390 kcal, cena 1,10 zł.

  6. Sposób babuni

  7. Mąka przesiana przez drobne sito nabiera powietrza. Dzięki temu upieczone z niej ciasto jest pulchniejsze i lżejsze. Napowietrzona mąka, dodatkowo, lepiej łączy się z innymi sypkimi składnikami, np. z kakao.

  8. . Nie przechowuj piernika w lodówce, bo polewa straci atrakcyjny wygląd.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń