Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wilgotny piernik na ciemnym piwie"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34654
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 902
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 237
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3881
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34654
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 902
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 237
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3881
Składniki
Piwo zagotuj, zdejmij z palnika. W średniej wielkości misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, sproszkowanym imbirem, białym pieprzem i cynamonem.
W większej misce zmiksuj na puszystą pianę dwa całe jajka z cukrem. Dalej miksując, dolewaj płynny miód oraz olej. Następnie, do większej miski z połączonymi składnikami dodawaj na zmianę sypkie ze średniej miski oraz piwo. Całość połącz.
Podłużną formę do pieczenia (tzw. keksówkę) wyłóż pergaminem. Możesz też posmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelej ciasto (będzie dość rzadkie). Piecz w temperaturze 175 stopni 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, przestudź w formie. Wyjmij na deskę.
Polewę czekoladową przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Polej ciasto, starannie rozprowadź. Odstaw do zastudzenia.
Czas ok. 80 min; porcja – 390 kcal, cena 1,10 zł.
Sposób babuni
Mąka przesiana przez drobne sito nabiera powietrza. Dzięki temu upieczone z niej ciasto jest pulchniejsze i lżejsze. Napowietrzona mąka, dodatkowo, lepiej łączy się z innymi sypkimi składnikami, np. z kakao.
. Nie przechowuj piernika w lodówce, bo polewa straci atrakcyjny wygląd.Źródło: Świat kobiety