Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiśniowa cassata"
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 2321
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 2321
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 874
Składniki
<strong>:</strong>
Białka i drobny cukier ubij na sztywną pianę. Aby piana dobrze się ubiła, dodaj do niej szczyptę soli. Następnie dodaj rozkłócone jajka, przesianą mąkę pszenną (by miała więcej powietrza) oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.
Rozsmaruj masę na koło o średnicy 16 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 20 minut aż do momentu, gdy placek będzie lekko rumiany. Upieczony placek zostaw do wystygnięcia w chłodnym miejscu na papierze do pieczenia. Gdy wystygnie, usuń papier.
Wymieszaj ricottę z cukrem, drobno posiekaną czekoladą i siekanymi pistacjami. Ubij śmietanę na sztywno i połącz z nadzieniem. Dopraw likierem lub rumem.
Wyłóż głęboką miskę (o średnicy 18 cm) folią spożywczą i nakładaj na zmianę warstwy kremu i wydrylowanych wiśni. Przykryj wierzch upieczonym ciastem. Wstaw deser na około 6 godzin do zamrażarki. Przed podaniem wyjmij z miski, posyp czekoladą, orzechami i ponownie wstaw do zamrażarki. Następnie podziel na porcje i od razu podawaj.
Ciasto będzie smaczniejsze, jeśli podasz je z listkami mięty. Czas przygotowania: 40 min
Cena porcji: ok. 3,50 zł. Kalorie: porcja 450 kcal.Źródło: Na żywo