Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiśniowa rozeta"
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 53
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1546
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 306
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3296
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 708
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 53
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1546
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 306
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3296
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 708
Składniki
Do miseczki włóż rozkruszone drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz mąki, rozetrzyj. Następnie stopniowo wlej letnie mleko, ciągle ucierając, by drożdże dobrze się rozpuściły. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, pozostały cukier, cukier wanilinowy, jajko, rozpuszczony tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40-60 min, by podwoiło swą objętość.
Wiśnie umyj, przebierz, wydryluj. Owoce włóż do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier, delikatnie wymieszaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Równomiernie rozłóż owoce i zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój na 6 roladek równej wielkości.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej roladki w niezbyt dużych odstępach (jeszcze urosną). Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15 min do lekkiego napuszenia. Piecz 30- -40 min w temp. 180° C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 450 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie