Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiśniowa rozeta"
Makaron z kiełbasą, pieczarkami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym z d...
Odsłon: 17553
Nawet nie wiedziałam, ze to ciasto podbije tak dużo serc! Lekkie i przepyszne...
Odsłon: 7671
Dzisiaj zapraszam na przepyszny, energetyczny, słodki deser, który pokochają...
Odsłon: 113
Mazurek jest bardzo ozdobnym, słodkim ciastem, który w wielu domach zajmuje o...
Odsłon: 1442
Jak byłam małą dziewczynką to święta Wielkanocne zawsze kojarzyły mi się ze ś...
Odsłon: 1069
Dzisiaj zapraszam na pyszną i szybką surówkę, którą moi chłopcy uwielbiają, a...
Odsłon: 580
Dzisiaj zapraszam na przepyszny, energetyczny, słodki deser, który pokochają...
Odsłon: 113
Mazurek jest bardzo ozdobnym, słodkim ciastem, który w wielu domach zajmuje o...
Odsłon: 1442
Jak byłam małą dziewczynką to święta Wielkanocne zawsze kojarzyły mi się ze ś...
Odsłon: 1069
Dzisiaj zapraszam na pyszną i szybką surówkę, którą moi chłopcy uwielbiają, a...
Odsłon: 580
Składniki
Do miseczki włóż rozkruszone drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz mąki, rozetrzyj. Następnie stopniowo wlej letnie mleko, ciągle ucierając, by drożdże dobrze się rozpuściły. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, pozostały cukier, cukier wanilinowy, jajko, rozpuszczony tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40-60 min, by podwoiło swą objętość.
Wiśnie umyj, przebierz, wydryluj. Owoce włóż do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier, delikatnie wymieszaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Równomiernie rozłóż owoce i zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój na 6 roladek równej wielkości.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej roladki w niezbyt dużych odstępach (jeszcze urosną). Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15 min do lekkiego napuszenia. Piecz 30- -40 min w temp. 180° C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 450 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie
Przepisy Desery
Desery
Kulki mocy - zdrowe słodkości dla dzieci
Desery
Ciasto morze czarne
Desery
Najlepsza babka cytrynowa na świecie
Desery
Ciasto z serem
Kulki mocy - zdrowe słodkości dla dzieci
Dzisiaj zapraszam na przepyszny, energetyczny, słodki deser, który pokochają...
Odsłon: 113
Ciasto morze czarne
Ciasto morze czarne, to efektowny deser na specjalne okazje. Jego przygotowan...
Odsłon: 464