Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zebra serowo-makowa"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Jajka umyj i rozbij, oddzielając białka od żółtek. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.
Następnie do suchych składników dodaj żółtka, kilka łyżek mleka i starannie wymieszaj na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to mikserem. W razie potrzeby dodaj pozostałe mleko i wymieszaj. Przygotuj masę serową. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Miękką margarynę utrzyj na puszystą masę i dodawaj po jednym żółtku, stopniowo cukier oraz proszek budyniowy.
Nie przerywając ucierania, dodawaj zmielony twaróg. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Na środek wylej 2-3 łyżki masy serowej, a następnie 2-3 łyżki masy makowej.
Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Ciasto piecz 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potem studź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 400 kilokalorii
Wierzch ciasta możesz polać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem.Źródło: Świat i Ludzie