Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zebra serowo-makowa"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2387
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4515
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1558
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 468
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2387
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4515
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1558
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 468
Składniki
Jajka umyj i rozbij, oddzielając białka od żółtek. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.
Następnie do suchych składników dodaj żółtka, kilka łyżek mleka i starannie wymieszaj na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to mikserem. W razie potrzeby dodaj pozostałe mleko i wymieszaj. Przygotuj masę serową. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Miękką margarynę utrzyj na puszystą masę i dodawaj po jednym żółtku, stopniowo cukier oraz proszek budyniowy.
Nie przerywając ucierania, dodawaj zmielony twaróg. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Na środek wylej 2-3 łyżki masy serowej, a następnie 2-3 łyżki masy makowej.
Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Ciasto piecz 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potem studź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 400 kilokalorii
Wierzch ciasta możesz polać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem.Źródło: Świat i Ludzie