Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogaty w witaminy i mikroelementy bigos powinien często gościć na naszych stołach!
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso wyżyłować, opłukać i upiec lub udusić z dodatkiem cebuli i przypraw, podlewając niewielką ilością wody. Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Następnie osączyć i pokroić w paski. Umyć rodzynki. Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ugotować na pół miękko. Kwaszoną kapustę niezbyt kwaśną posiekać na drobniejsze kawałki i ugotować w małej ilości wody. Po godzinie gotowania dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać. Upieczone mięsa podkroić w kostkę, dodać do kapusty razem z wytworzonym sosem i przyprawami. Wymieszać i nadal dusić. Kapustę należy dość często mieszać, aby się nie przypaliła. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić na małe kawałki i dodać do bigosu. Gotować jeszcze około dwóch godzin. Boczek umyć, osuszyć, drobno pokroić, podsmażyć i dodać do potrawy. Jeśli bigos nie jest dostatecznie gęsty, należy zdjąć pokrywę i stale mieszając, gotować go bez przykrycia. Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, rodzynkami, musztardą, koncentratem pomidorowym i winem. Gotować, jeszcze 15-20 minutek:) Najlepiej jest gotować bez przykrycia... W ten sposób pozbywamy się niemiłych olejków eterycznych i specyficznej goryczy:P Smacznego!
Bigos to wspaniałe danie wywodzące się z kuchni staropolskiej. Taki kilkudnio...
Odsłon: 6521
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 16
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 285
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 96
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 16
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 285
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 96
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso wyżyłować, opłukać i upiec lub udusić z dodatkiem cebuli i przypraw, podlewając niewielką ilością wody. Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Następnie osączyć i pokroić w paski. Umyć rodzynki. Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ugotować na pół miękko. Kwaszoną kapustę niezbyt kwaśną posiekać na drobniejsze kawałki i ugotować w małej ilości wody. Po godzinie gotowania dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać. Upieczone mięsa podkroić w kostkę, dodać do kapusty razem z wytworzonym sosem i przyprawami. Wymieszać i nadal dusić. Kapustę należy dość często mieszać, aby się nie przypaliła. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić na małe kawałki i dodać do bigosu. Gotować jeszcze około dwóch godzin. Boczek umyć, osuszyć, drobno pokroić, podsmażyć i dodać do potrawy. Jeśli bigos nie jest dostatecznie gęsty, należy zdjąć pokrywę i stale mieszając, gotować go bez przykrycia. Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, rodzynkami, musztardą, koncentratem pomidorowym i winem. Gotować, jeszcze 15-20 minutek:) Najlepiej jest gotować bez przykrycia... W ten sposób pozbywamy się niemiłych olejków eterycznych i specyficznej goryczy:P Smacznego!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Galareta z golonki według Dariusza:-)
Przekąski
Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami
Przekąski
Kotlety jajeczne z brokułem
Przekąski
Ziemniaki zapiekane farszem grzybowym
Galareta z golonki według Dariusza:-)
Trochę pracochłonna ,ale warto przyrządzić . Dla tych , którzy oczywiście...
Odsłon: 107
Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami
Szybki i smaczny ciepły posiłek idealny na śniadanie lub obiadokolacja gdy ni...
Odsłon: 137