Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogaty w witaminy i mikroelementy bigos powinien często gościć na naszych stołach!
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 434
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 434
Składniki
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso wyżyłować, opłukać i upiec lub udusić z dodatkiem cebuli i przypraw, podlewając niewielką ilością wody. Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Następnie osączyć i pokroić w paski. Umyć rodzynki. Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ugotować na pół miękko. Kwaszoną kapustę niezbyt kwaśną posiekać na drobniejsze kawałki i ugotować w małej ilości wody. Po godzinie gotowania dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać. Upieczone mięsa podkroić w kostkę, dodać do kapusty razem z wytworzonym sosem i przyprawami. Wymieszać i nadal dusić. Kapustę należy dość często mieszać, aby się nie przypaliła. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić na małe kawałki i dodać do bigosu. Gotować jeszcze około dwóch godzin. Boczek umyć, osuszyć, drobno pokroić, podsmażyć i dodać do potrawy. Jeśli bigos nie jest dostatecznie gęsty, należy zdjąć pokrywę i stale mieszając, gotować go bez przykrycia. Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, rodzynkami, musztardą, koncentratem pomidorowym i winem. Gotować, jeszcze 15-20 minutek:) Najlepiej jest gotować bez przykrycia... W ten sposób pozbywamy się niemiłych olejków eterycznych i specyficznej goryczy:P Smacznego!