Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 25774
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 200
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 426
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 25774
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 200
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 426
Składniki
Z drożdży, ciepłego mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić na 15 min. Do mąki dodać rozczyn, olej, jajo, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek uformować w kulę, lekko spłaszczyć. Ułozyć na wysmarowana tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, lekko podsmażyć, dodać trochę wody i dusić do miękkości aż woda wyparuje. Dodać śmietanę , zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte placki spłaszczyć wciskając w środek każdego dno szklanki umoczonej w oleju. W utworzone wgłębienie włożyć ostudzoną cebulę, posypać tartym serem.
Piec w temperaturze 200 stopni ok.15- 20 minut.
Smacznego