Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 177
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 177
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Składniki
Z drożdży, ciepłego mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić na 15 min. Do mąki dodać rozczyn, olej, jajo, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek uformować w kulę, lekko spłaszczyć. Ułozyć na wysmarowana tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, lekko podsmażyć, dodać trochę wody i dusić do miękkości aż woda wyparuje. Dodać śmietanę , zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte placki spłaszczyć wciskając w środek każdego dno szklanki umoczonej w oleju. W utworzone wgłębienie włożyć ostudzoną cebulę, posypać tartym serem.
Piec w temperaturze 200 stopni ok.15- 20 minut.
Smacznego