Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebulaki

Cebulaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 5217

Idealne na zimno jak i na ciepło.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Cebulaki

Przygotowanie

  1. Z drożdży, ciepłego mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić na 15 min. Do mąki dodać rozczyn, olej, jajo, sól. Wyrobić gładkie ciasto.
    Ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek uformować w kulę, lekko spłaszczyć. Ułozyć na wysmarowana tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, lekko podsmażyć, dodać trochę wody i dusić do miękkości aż woda wyparuje.
    Dodać śmietanę , zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  3. Wyrośnięte placki spłaszczyć wciskając w środek każdego dno szklanki umoczonej w oleju. W utworzone wgłębienie włożyć ostudzoną cebulę, posypać tartym serem.

  4. Piec w temperaturze 200 stopni ok.15- 20 minut.

  5. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 lipca 2013 Zapowiadają się pysznie, biorę do zrobienia :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń