Do góry

Przekąski Przepis na:

cecina

cecina

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 2965

to toskański placek na wytrawnie (przy okazji bezglutenowy i wegański) przygotowany tylko z 4 prostych składników.

Składniki

  • 100g mąki z ciecierzycy
  • 250ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
cecina

Przygotowanie

  1. mąkę mieszamy z solą.

  2. do miski wlewamy wodę i stopniowo dodajemy do niej wymieszaną mąkę z solą, mieszamy cały czas, koniecznie tak aby nie zostały żadne grudki.

  3. na koniec dolewamy łyżkę oliwy z oliwek, ostatni raz mieszamy

  4. przykryte ciasto zostawiamy na minimum pół godziny do 1 godziny (nie trzeba dłużej)

  5. po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 230*C. blaszkę smarujemy oliwą z oliwek, po czym wylewamy na nią ciasto (będzie zdecydowanie bardzo rzadkie, nie przejmujcie się). pieczemy 25-30 minut aż wierzch będzie zarumieniony, a środek będzie wilgotny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lila1213 27 czerwca 2014 Wspaniałe, robiłam kiedyś takie danie jednak nie wiedziałam, że nosi ona nazwę cecina.
Słowo "cecina" wiąże się dla mnie z miłymi wspomnieniami, ponieważ kiedyś byłam w Toskanii w uroczej miejscowości Cecina di Mare, wtedy nie wiedziałam, co oznacza nazwa tej miejscowości :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 03 stycznia 2014 Ciekawy, nie znany mi dotąd przepis. Wart wypróbowania :-)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń