Bardzo aromatyczne i pyszne ciasto z dyni. Co za tym idzie również bardzo proste. Idealne na sezon dyniowy.
Ciasto dyniowe
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka startego lub suszonego imbiru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2 szklanki startej dyni
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka startego lub suszonego imbiru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2 szklanki startej dyni

Etapy przygotowania
Obieramy dynię i ścieramy na dużych oczka. Imbir na mniejszych.
Mąkę, proszke do pieczenia, sól, cynamon przesiewamy do miski.
Miksujemy jajka z cukrem oraz roztopionym masłem do uzyskania białej masy. Dodajemy dynię.
Do masy jajeczno-dyniowej dosypujemy mieszankę mąki i mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy 20x26cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180stopni na 35-40min.
W kąpieli wodnej roztapiamy 100g białej czekolady z 3 łyżkami śmietanki. Po wystygnięciu dekrorujemy ciasto polewą.
Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4289

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1058

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 546
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4289

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1058

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 546



Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka startego lub suszonego imbiru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2 szklanki startej dyni
Obieramy dynię i ścieramy na dużych oczka. Imbir na mniejszych.
Mąkę, proszke do pieczenia, sól, cynamon przesiewamy do miski.
Miksujemy jajka z cukrem oraz roztopionym masłem do uzyskania białej masy. Dodajemy dynię.
Do masy jajeczno-dyniowej dosypujemy mieszankę mąki i mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy 20x26cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180stopni na 35-40min.
W kąpieli wodnej roztapiamy 100g białej czekolady z 3 łyżkami śmietanki. Po wystygnięciu dekrorujemy ciasto polewą.
Smacznego!
Zapraszam na www.zwysokosci.blog.pl