Do góry

Przekąski Przepis na:

Focaccia

Focaccia

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 235

Dodano:

Odsłon: 5252

Włoski chlebek w pysznym wydaniu :)

Składniki

  • mąka, 500 g
  • drożdże instant, 1 opakowanie
  • cukier, 1 łyżka
  • Oliwa z Oliwek/Olej, 4 łyżki
  • sól, 2 łyżki
  • letnia woda, około 250 ml
  • oliwki, Kilkanaście
  • rozmaryn
  • oregano
  • bazylia
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Focaccia

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, Oliwę lub Olej, Sól, bazylię, oregano i letnią wodę. Zagnieść gładkie Ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

  2. Dużą formę wytłuścić i równomiernie rozłożyć na niej ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na ciasto dawać oliwki. Posypać rozmarynem i skropić olejem. Można posypać kryształkami cukru i soli.

  3. Piec około 25 minut w piekarniku (Grzałka górna i dolna) w 180 stopniach Celciusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń