Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna starodawna studzienina, dobra jako przekąska na imprezy.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4742
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4191
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4742
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4191
Składniki
Żeberka, pokroić na paski (lub mniejsze części), rapetki przeciąć (lub naciąć) do kości, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na 2 części. Dodać wodę, sól i pieprz do smaku.
To wszystko gotować na małym ogniu około 4 godzin, tak aby mięso odchodziło od kości, oraz aby na wierzchu zrobiła się dość gęsta woda.
Po ugotowaniu mięso oraz warzywa wyłożyć na talerz do ostygnięcia, wywar odstawić i również dać mu stygnąć do czasu, gdy będzie letni.
Mięso oddzielić od kości i pokroić lub zmielić, w zależności jakiej wielkości mięso w galarecie ktoś lubi. Rapetki obierać z mięsa i skóry w wywarze tak aby jak najwięcej żelatyny naturalnej wydobyć ze szpiku.
Mięso oczyszczone z kości i skór wlożyć do garnka i doprawić wyciśniętym czosnkiem. Wlać do tego mięsa wywar przelany przez drobne sitko, aby nie dostały się drobniutkie kostki.
Marchewkę i pietruszkę oraz seler pokroić w plastry i poukładać w pojemnikach. Zalać pojemniki Wywarem i mięsem.
Odstawić na całą noc do zastygnięcia
Smacznego