Nieskomplikowane- to jego główna zaleta. A przy tym bardzo smaczne i stosunkowo nie drogie. Podstawa to pomidory. Reszta to inwencja :)
Gazpacho z inwencją
Składniki
- pomidory, najlepiej miękkie, ok. 1 kg
- kefir lub jogurt naturalny, 400 g (duży)
- czosnek, dwa ząbki
- oliwa z oliwek, względnie olej najlepiej słonecznikowy, duża łyżka
- pesto paprykowe, duża łyżka
- sól, pieprz, cukier, do smaku
- świeża bazylia, kilka listków
- mozarella, 3-4 małe kulki
- grzanki z pszennego pieczywa, 2 sztuli
- zielony ogórek (szklarniowy lub gruntowy), 1 mały
Składniki
- pomidory, najlepiej miękkie, ok. 1 kg
- kefir lub jogurt naturalny, 400 g (duży)
- czosnek, dwa ząbki
- oliwa z oliwek, względnie olej najlepiej słonecznikowy, duża łyżka
- pesto paprykowe, duża łyżka
- sól, pieprz, cukier, do smaku
- świeża bazylia, kilka listków
- mozarella, 3-4 małe kulki
- grzanki z pszennego pieczywa, 2 sztuli
- zielony ogórek (szklarniowy lub gruntowy), 1 mały

Etapy przygotowania
Pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na nieduże cząstki.
Zmiksować pomidory stopniowo dodając przyprawy (sól, pieprz i cukier), dodać oliwę i pesto. Miksować na gładką masę. Na koniec dodać kefir i czosnek. Kolejność dodawania składników nie ma wpływu na smak potrawy.
Odstawić do lodówki na 2-3 godzinki. Wszystkie składniki się "przegryzą". Gazpacho lepiej smakuje schłodzone. Ja na wierzch ułożyłam dwie pszenne małe grzanki, pokrojony w słupki ogórek, mozarellę w plasterkach i posypałam siekaną, świeżą bazylią. Dla lepszego efektu wizualnego pokropiłam oliwą i posypałam płatkami chili.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 134
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 134



Składniki
- pomidory, najlepiej miękkie, ok. 1 kg
- kefir lub jogurt naturalny, 400 g (duży)
- czosnek, dwa ząbki
- oliwa z oliwek, względnie olej najlepiej słonecznikowy, duża łyżka
- pesto paprykowe, duża łyżka
- sól, pieprz, cukier, do smaku
- świeża bazylia, kilka listków
- mozarella, 3-4 małe kulki
- grzanki z pszennego pieczywa, 2 sztuli
- zielony ogórek (szklarniowy lub gruntowy), 1 mały
Pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na nieduże cząstki.
Zmiksować pomidory stopniowo dodając przyprawy (sól, pieprz i cukier), dodać oliwę i pesto. Miksować na gładką masę. Na koniec dodać kefir i czosnek. Kolejność dodawania składników nie ma wpływu na smak potrawy.
Odstawić do lodówki na 2-3 godzinki. Wszystkie składniki się "przegryzą". Gazpacho lepiej smakuje schłodzone. Ja na wierzch ułożyłam dwie pszenne małe grzanki, pokrojony w słupki ogórek, mozarellę w plasterkach i posypałam siekaną, świeżą bazylią. Dla lepszego efektu wizualnego pokropiłam oliwą i posypałam płatkami chili.
Ciekawy przepis,wart proby!