Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki pszenne z syropem i słodkimi , soczystymi owocami to idealna poranna przekąska. ;)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski , po czym zmieszaj z płatkami.
W dużym dzbanku roztrzep jajka , mleko oraz olej i wlej do miski z mąką. Całość wymieszaj dobrze drewnianą łyżką , a następnie wlej ciasto z powrotem do dzbanka.
Wysmaruj patelnię z grubym dnem olejem roślinnym i ustaw na średnim ogniu. Wlej ciasto z dzbanka chochelką, formując male placuszki. Smaż po 3-4 jednocześnie , przez kilka minut na każdej stronie, aż ładnie zbrązowieją.
Można też placuszki podawaj z własnymi ulubionymi owocami.. ;)