Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W warzywniaku zaciekawiona zielonym pęczkiem, kształtem przypominającym liście konwalii dowiedziałam się, że to czosnek niedźwiedzi: polski super food o niesamowitych właściwościach leczniczych, który wpływa pozytywnie na naszą odporność, układ sercowo -naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Sezon na czosnek niedźwiedzi jest bardzo krótki, wiec trzeba się spieszyć i wykorzystać jego smak w kuchni. Ja na pierwszy ogień postanowiłam zrobić pyszne zielone pesto, które smakiem jest bardziej czosnkowe, niż to tradycyjne z bazylii. Pesto wykorzystałam jako dodatek do pomidorów, sałatek czy też makaronu. Co jest dodatkowym atutem czosnkowego pesto jest to, że potrzebujemy do niego tylko 3 składniki i możemy przechowywać je w lodówce przez dłuższy czas.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
Składniki
Liście czosnku umyć w zimnej wodzie i wysuszyć Do blendera dodać poszarpane liście oraz pokrojone drobno łodyżki Zalać oliwą z oliwek Dodać sól Całość zmiksować aż liście będą drobno posiekane Jeśli jest zbyt gęste to dodać więcej oliwy i ponownie zmiksować Pesto włożyć do małego słoiczka i zalać górę 2-3 łyżkami oliwy, żeby pesto zachowało piękny zielony kolor Przechowywać w lodówce