Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z białej fasoli i ryżu z dodatkiem ziół. Zastosowanie zdrowego oleju do smażenia sprawi że będą one dietetyczne. Smakują na słodko, ostro ale również można jej jeść bez dodatków.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4439
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417521
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4439
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417521
Składniki
Przygotowanie fasoli, ryżu oraz płatków: Ryż oraz fasolę białą moczymy 12 godzin następnie gotujemy w wodzie w której sie moczyło - fasola biała - 1godz., ryż - 15 minut. Pamiętajmy by wody było tyle, by podczas gotowania fasola i ryż były przykryte. Fasolę solimy dopiero 15 minut przed końcem gotowania, ryż od razu. Płatki owsiane zalewamy chłodna wodą na 30minut.
Przygotowanie ciasta: Odcedzoną fasolę, ryż oraz płatki przekładamy do jednego naczynia. Ucieramy drewnianą pałką - powstanie masa która nie będzie całkiem gładka. Następnie dodajemy pieprz, bazylię, majeranek, gałkę muszkatołową, posiekaną drobno lub startą cebulę. Dodajemy również posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy. Wbijamy całe surowe jajko, cały czas mieszając, dodajemy mąkę i skrobię. Doprawiamy solą.
Smażenie: Na rozgrzany olej wykładamy łyżką niewielkie porcje ciasta i smażymy na złoto - brązowy kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Placki możemy konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno. Same, na słodko ale i ostro - z musztardą, salsą..... Smacznego