Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z białej fasoli i ryżu z dodatkiem ziół. Zastosowanie zdrowego oleju do smażenia sprawi że będą one dietetyczne. Smakują na słodko, ostro ale również można jej jeść bez dodatków.
Składniki
Przygotowanie fasoli, ryżu oraz płatków: Ryż oraz fasolę białą moczymy 12 godzin następnie gotujemy w wodzie w której sie moczyło - fasola biała - 1godz., ryż - 15 minut. Pamiętajmy by wody było tyle, by podczas gotowania fasola i ryż były przykryte. Fasolę solimy dopiero 15 minut przed końcem gotowania, ryż od razu. Płatki owsiane zalewamy chłodna wodą na 30minut.
Przygotowanie ciasta: Odcedzoną fasolę, ryż oraz płatki przekładamy do jednego naczynia. Ucieramy drewnianą pałką - powstanie masa która nie będzie całkiem gładka. Następnie dodajemy pieprz, bazylię, majeranek, gałkę muszkatołową, posiekaną drobno lub startą cebulę. Dodajemy również posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy. Wbijamy całe surowe jajko, cały czas mieszając, dodajemy mąkę i skrobię. Doprawiamy solą.
Smażenie: Na rozgrzany olej wykładamy łyżką niewielkie porcje ciasta i smażymy na złoto - brązowy kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Placki możemy konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno. Same, na słodko ale i ostro - z musztardą, salsą..... Smacznego