Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z fasoli i ryżu

Placki z fasoli i ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 94

Dodano:

Odsłon: 846

Placki z białej fasoli i ryżu z dodatkiem ziół. Zastosowanie zdrowego oleju do smażenia sprawi że będą one dietetyczne. Smakują na słodko, ostro ale również można jej jeść bez dodatków.

Składniki

  • fasola biała (drobna) - 100g
  • ryż biały długoziarnisty - 100g
  • płatki owsiane (górskie) - 4 łyzki
  • jajko - 1 szt.
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • majeranek - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona - 1/2 łyżeczki
  • cebula - 1/2 szt.
  • papryczka chili - 1 szt. (większa)
  • mąka typ 480 - 1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
  • sól - do gotowania i przyprawienia do smaku
  • olej kokosowy - do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie fasoli, ryżu oraz płatków:
    Ryż oraz fasolę białą moczymy 12 godzin następnie gotujemy w wodzie w której sie moczyło - fasola biała - 1godz., ryż - 15 minut. Pamiętajmy by wody było tyle, by podczas gotowania fasola i ryż były przykryte. Fasolę solimy dopiero 15 minut przed końcem gotowania, ryż od razu.
    Płatki owsiane zalewamy chłodna wodą na 30minut.

  2. Przygotowanie ciasta:
    Odcedzoną fasolę, ryż oraz płatki przekładamy do jednego naczynia. Ucieramy drewnianą pałką - powstanie masa która nie będzie całkiem gładka. Następnie dodajemy pieprz, bazylię, majeranek, gałkę muszkatołową, posiekaną drobno lub startą cebulę. Dodajemy również posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy. Wbijamy całe surowe jajko, cały czas mieszając, dodajemy mąkę i skrobię. Doprawiamy solą.

  3. Smażenie:
    Na rozgrzany olej wykładamy łyżką niewielkie porcje ciasta i smażymy na złoto - brązowy kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

  4. Placki możemy konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno. Same, na słodko ale i ostro - z musztardą, salsą.....
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń