Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z białej fasoli i ryżu z dodatkiem ziół. Zastosowanie zdrowego oleju do smażenia sprawi że będą one dietetyczne. Smakują na słodko, ostro ale również można jej jeść bez dodatków.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 102
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 771
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 102
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 771
Składniki
Przygotowanie fasoli, ryżu oraz płatków: Ryż oraz fasolę białą moczymy 12 godzin następnie gotujemy w wodzie w której sie moczyło - fasola biała - 1godz., ryż - 15 minut. Pamiętajmy by wody było tyle, by podczas gotowania fasola i ryż były przykryte. Fasolę solimy dopiero 15 minut przed końcem gotowania, ryż od razu. Płatki owsiane zalewamy chłodna wodą na 30minut.
Przygotowanie ciasta: Odcedzoną fasolę, ryż oraz płatki przekładamy do jednego naczynia. Ucieramy drewnianą pałką - powstanie masa która nie będzie całkiem gładka. Następnie dodajemy pieprz, bazylię, majeranek, gałkę muszkatołową, posiekaną drobno lub startą cebulę. Dodajemy również posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy. Wbijamy całe surowe jajko, cały czas mieszając, dodajemy mąkę i skrobię. Doprawiamy solą.
Smażenie: Na rozgrzany olej wykładamy łyżką niewielkie porcje ciasta i smażymy na złoto - brązowy kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Placki możemy konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno. Same, na słodko ale i ostro - z musztardą, salsą..... Smacznego