Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ten sposób możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10423
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10423
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Składniki
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka i mąkę. Zagnieć, uformuj gruby wałek na opruszonej mąką stolnicy. Pokrój go, ulep owalne placki i odrazu wkładaj je na gorący olej. Smaż z obu stron na złoto, podawaj na gorąco, odrazu po zdjęciu z patelni.
Dobrym dodatkiem jest pikantny sos pomidorowy. Placki można też przestudzić i posmarować pastą z wędzonej makreli. Dobrze smakują też z sosami pieczeniowymi, majonezowymi i śmietaną. W wersji dla dzieci można podać je po prostu posypane cukrem.
SMACZNEGO!