Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 213
Dodano: 06.01.2011
Odsłon: 30147
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciabattę kroimy na 12 cienkich kromek. Smarujemy oliwą i lekko rumienimy w piekarniku. Zostawiamy do wystygnięcia.
Kolejno na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany czosnek i szpinak. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe i przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystygnięcia.
Na ponownie rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki i obsmażamy ok. 2-3 min. Zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 2-3 części.
Jaka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy. Kroimy w grubą kostkę.
Awokado obieramy i kroimy w gruba kostkę. Polewamy sokiem z wyciśniętej cytryny żeby nie ściemniało.
Wystudzone krewetki, avocado i jajka łączymy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy jeszcze solą (niekoniecznie) i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.
Na każdą z kromek z ciabatty nakładamy szpinak, grubą warstwę i wcześniej przyrządzoną mieszankę krewetkowo-avocadowo-jajeczną.
Podajemy jako zakąskę, najlepiej z półwytrawnym białym winem.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Doska 16 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Trochę nie mój smak, ale kotek piękny0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 29 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Na pewno wypróbuję ,bo brzmi bardzo smakowicie - dodaję do ulubionych9 Kto głosował? | Odpowiedz

Homer 27 marca 2011Zgłoś do usunięcia
shell, popatrz w pkt. 2. Odpowiedź gotowa :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

shell 26 marca 2011Zgłoś do usunięcia
a co ze szpinakiem?wystarczy go rozmrozic i jest gotowy?0 Kto głosował? | Odpowiedz

niezapominajka 13 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
A tam opowiadacie głupoty, wygląda super. Szpinak i krewetki - do szczęścia nic mi więcej nie potrzeba :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

Homer 07 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Bo to jest blade, majonez nie nadaje pięknego koloru. Jedyny kolor daje szpinak.Rozwieję twe wątpliwości: da się jeść bez sztućców, nic nie spada:)
Może wizualnie nie jest efektownie, ale efekt jest w smaku. Polecam jeść z szeroko zamkniętymi oczami :D
8 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 07 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Sądząc po składnikach to musi być bardzo dobre, ale na zdjęciu wygląda blado i nieefektownie. Nawet nie widać pomidorków.Ale pomysł napewno przedni, tylko mam wątpliwości, czy to się da zjeść bez sztućców, wygląda na to, że wszystko pospada. Ale pomysł dobry.0 Kto głosował? | Odpowiedz

aktorod 06 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Dużo roboty dla mało efektownej potrawy. Mimo wszystko z chęcią bym spróbowała.0 Kto głosował? | Odpowiedz