Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoska wariacja nt. przystawki
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5776
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1230
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12426
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5230
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5776
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1230
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12426
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5230
Składniki
Ciabattę kroimy na 12 cienkich kromek. Smarujemy oliwą i lekko rumienimy w piekarniku. Zostawiamy do wystygnięcia.
Kolejno na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany czosnek i szpinak. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory koktajlowe i przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystygnięcia.
Na ponownie rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki i obsmażamy ok. 2-3 min. Zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 2-3 części.
Jaka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy. Kroimy w grubą kostkę.
Awokado obieramy i kroimy w gruba kostkę. Polewamy sokiem z wyciśniętej cytryny żeby nie ściemniało.
Wystudzone krewetki, avocado i jajka łączymy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy jeszcze solą (niekoniecznie) i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.
Na każdą z kromek z ciabatty nakładamy szpinak, grubą warstwę i wcześniej przyrządzoną mieszankę krewetkowo-avocadowo-jajeczną.
Podajemy jako zakąskę, najlepiej z półwytrawnym białym winem.
SMACZNEGO!