Przekąski Przepis na:
Rozkoszna Zimowa

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2
Dodano: 13.02.2010
Odsłon: 2376
Składniki
- marchew posiekana, 1szt
- posiekany por średniej wielkości, 1szt
- liść laurowy, kilka
- wywar ze świeżej ryby (nie mrożonej! mrożonki nie zawierają energii ciepła), 850ml
- młode ugotowane kraby (można użyć kraba z puszki lub paluszków krabowych, ale nie kraba mrożonego !), 2szt.
- świeży, starty imbir, 2,5cm
- jasny sos sojowy, 1 łyżeczka
- mielony anyż gwiazdkowy, pół łyżeczki
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Marchewkę, pora, liście laurowe i wywar zagotować w dużym garnku i gotować aż warzywa zmiękną (ok 10 min)
-
W międzyczasie usunąć z krabów całe mięso i dodać do wywaru.
-
Dodać imbir, sos sojowy, oraz anyż i gotować ok 10 min.
-
Podawać na gorąco koniecznie z herbatą żeń-szeń
-
Zupa wykonywana na gorąco, że składników które zawierają duże ilości energii ciepła. Połączenie imbiru i lekko ostrego pora wywołuje falę ciepła, natomiast bogaty w składniki wywar z ryby dostarcza nam paliwa które zostaje wykorzystane do rozgrzania ciała. Zupa jest uważana za eliksir miłości - połączenie anyżu z imbirem oraz składnikami zawartymi w słodkim mięsie kraba wzmaga wydzielanie feromonów... a do czego ta sytuacja może doprowadzić to chyba wypisywać nie muszę ;) Rozgrzeje znacznie bardziej niż sama zupa ;) (UWAGA! Połączone w zupie składniki rozgrzewają oraz pobudzają wydzielanie feromonów ! Nie spożywać w obecności nieodpowiedniej kobiety lub mężczyzny. Zupa jest tradycyjną, miłosną zupą południowo-wschodniego wybrzeża Chin)
Komentarze do przepisu (1)

maluszekk 03 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis :)0 Kto głosował? | Odpowiedz