Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka z ryżu

Sałatka z ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 1760

Szybka i proteinowa sałatka, doskonała jako przystawka lub samodzielne danie.

Składniki

  • ryż, 2 torebki
  • kukurydza, 1 puszka
  • papryka konserwowa lub świeża, 1 sztuka
  • jajka, 4 sztuki
  • pierś z kurczaka, 1 podwójna
  • sól, pieprz,, wg uznania
  • czosnek, 2 ząbki
  • olej, jedna trzecia szklanki
  • musztarda, 2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z ryżu

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż, tak aby był sypki / najlepiej nadaje się ryż paraboliczny-nigdy sie nie klei/

  2. Pokroić w drobną kostkę filet z piersi z kurczaka, wrzucić na rozgrzaną patelnię, posypać ulubioną przyprawą do kurczaka i delikatnie obsmażyć - nie wysuszyć!!!!

  3. Ryż przełaożyć do miski, dodać pokrojoną paprykę, ugotowane na twardo i pokrojone jajka, usmażonego kurczaka, odcedzoną kukurydzę.

  4. Opbrać czosnek, drobno pokroić, na desce do krojenia posypać odrobiną soli i rozetrzeć. Przełożyć do małego słoiczka, dodać olej pieprz według uznania, sok z cytryny i musztardę. Roztrzepać dobrze w słoiku tak aby utworzyła się emulsja. Dodać do sałatki i wymieszać.

  5. Sałatkę wstawić do lodówki, smaki muszą się przegryść.

  6. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń